Veldhuis

Details

www.veldhuis.info
2021
Gérants (Max. 4) 1
Jasper Caenepeel
1989
Gérants (Max. 4) 2
Sigert Defrancq
1989
Gérants (Max. 4) 3
Christoph Verberckmoes
1990
Onze ontwerpen zoeken aansluiting met de context rondom en (her)interpreteren ruimtelijke kwaliteiten en vakmanschap van historische gebouwen. Projecten bevatten een doordachte balans tussen budget, uitstraling, energiezuinigheid, klimaatbewustheid, generositeit, flexibiliteit en sociaal engagement waardoor ze ons inziens voor lange tijd (terug) een waardige en actieve rol kunnen opnemen binnen onze samenleving. De zoektocht van Veldhuis naar kwaliteit blijft niet onopgemerkt. De verbouwing van een rijwoning in Kortrijk werd genomineerd voor de Architectuurprijs Kortrijk, de kijkhut in Antwerpen werd gepubliceerd in het Jaarboek Architectuur Vlaanderen en A+ magazine. Recent won Veldhuis de Open Oproep Kernvernieuwing Gullegem en de Oproep Winvorm voor de transformatie van de Watertoren Groenendijk. Petrus Kemme schreef voor A+ magazine het artikel ‘Ambiguïteit als ontwerptool’ waarin het prille oeuvre en de ontwerphouding van Veldhuis een eerste keer tegen het licht werden gehouden.
1. Architecture
Watertoren Groenendijk
Koksijde
https://veldhuis.info/watertoren-groenendijk
Ons winnend wedstrijdvoorstel om het uitkijkplatform van een bestaande watertoren publiek toegankelijk te maken met trap en lift omarmt het slanke silhouet van de toren. Door de trap, lift en watertoren op een minimaal aantal punten met elkaar te verbinden ontstaat een gracieus geheel van onderling afhankelijke elementen die het nieuwe ruimtelijke karakter bepalen. De nieuwe bezoekersinfrastructuur zoekt met haar vormgeving en materialiteit aansluiting bij het industriële karakter van de plek zonder het bestaande gebouw te overstemmen. Het ontwerp zweeft tussen functionaliteit en beleving. Een vaste ritmiek van rechte passerelles zoekt zich een weg naar boven, meanderend als een bergpad. De bezoeker krijgt gevarieerde perspectieven naar de toren en het landschap rondom. Door de ruimte bovenop de Groenendijk te transformeren tot ‘wolkenkamer’ stellen we een breed inzetbare ontmoetingsplek voor. Zijn dreigende wolken boven de kust soms niet even interessant als een stralende hemel?
Kijkhut Blokkersdijk
Antwerpen
De kijkhut is de plek om onopgemerkt te genieten van het gezelschap van 150 vogelsoorten die vier seizoenen lang rondtrekken, broeden en zingen in het natuurgebied Blokkersdijk. Een artificieel aanvoelend stukje natuur samengeperst tussen het Antwerpse Havenlandschap, de Scheldedijk, E34 en het Sint-Anna Bos. De hut bevindt zich aan een uitstulping in de oude dijk omringd door water, rietkraag, populierbossen en weiland. Tijdens het benaderen krijgen bezoekers een steeds veranderende perceptie van het onregelmatige zeshoekige volume. De slanke kant van het volume valt nauwelijks op langs de kustlijn, terwijl de breedste kant beschutting biedt om onopgemerkt te naderen. De sterk geometrische structuur van de hut is zichtbaar in de houten draagstructuur van het plafond en kraagt subtiel uit om met een luifel de ingang te markeren. Licht valt zacht binnen via een hoekraam op de verdieping: een uitnodiging om de trap op te klimmen en door één van de luiken te genieten van het zicht.
Loft Barastraat
Anderlecht
Een voormalige loods wordt getransformeerd tot woning. De aanwezige hoekverdraaiing tussen de stalen liggers, gietijzeren kolommen en zijmuren deed ons zoeken naar brede, diagonale zichtlijnen van voor- tot achtergevel. Je blijft de totale lengte en breedte van de originele ruimte voelen. De kast die de scheiding vormt tussen de twee kamers vooraan eindigt in een punt achter een kolom: nauwelijks waarneembaar vanuit de leefruimte. Vier centrale deurpanelen verdwijnen, eens geopend, in de wanden. Twee deurpanelen worden bekleed met spiegels waardoor ze in gesloten toestand een trompe l’oeil effect veroorzaken. De wanden van badkamer en wasberging worden afgewerkt in een esfineer en worden voorzien van een glazen bovenlicht waardoor ook overdag natuurlijk licht tot in deze ruimtes stroomt. Er werd gekozen voor ecologische uitvullingen (bijvoorbeeld hout en kurk voor de ophoging van de vloer), recuperatie materialen (tegels en parket) en toestellen (sanitair, werkbank als keukeneiland).
Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums