Marge architecten bv bvba

http://www.margeprojecten.be

Details

Thomas Roelandts
B100512
2016
Gérants 1
Thomas Roelandts
1987
Gérants 2
Steven Schreurs
1987
1. Architecture
Projet 1
Halve Maan
Oostende
De Halve Maan bunkersite in Oostende betreft een ontwerpwedstrijd via Winvorm voor het toegankelijk maken van een voormalig militaire site gevuld met beschermde gebouwen én beschermde natuur. Wat dit project bijzonder maakt is dat het een belangrijke attitude van ons kantoor illustreert, namelijk gepastheid. Op de bunkersite is letterlijk alles beschermd: alle gebouw zijn beschermd erfgoed en ze bevinden zich in kwetsbaar beschermde natuur. Zelfs het ogenschijnlijk banale asfalt pad dat de bunkers verbindt is in feite beschermd. Stad Oostende wenst deze site terug open te stellen voor het publiek en dit vraagt een aantal toegankelijkheidsingrepen. Er werd gekozen voor een respectvolle terughoudendheid, zonder zichzelf als ingreep weg te cijferen. Het asfalt pad wordt behouden. Er worden twee rustpunten geïntroduceerd door in de natuurlijk helling van het pad een horizontaal vlak in te snijden. De rand van de insnijding is een zitbank die nauwelijks zichtbaar is in het landschap. Het pad wordt bewust niet afgeboord met hekkens. Ter hoogte van nevenpaden worden lage boordelementen geïntroduceerd die info verschaffen over de site en de gebruiker psychologisch aanmanen de natuur niet te betreden. De bunkers worden niet gerestaureerd, daar is geen budget voor, maar wel geconsolideerd, zodat ze niet verder degraderen tot het toekomstig moment van restauratie. Ter hoogte van grote hindernissen worden specifieke steigers geïntroduceerd. Team Marge-Origin behaalde tweede plaats.
Projet 2
Kreuken
Heverlee (Leuven)
Kreuken betreft de renovatie van een burgerhuis met een nieuwe kreukende achterbouw en een gangmeubel in de koetsdoorgang. Het project illustreert een aantal zaken die Marge nauw aan het hart liggen. Het project is er gekomen in intense samenspraak met de opdrachtgever. Alles is exact op maat van het leven van de bewoners ontworpen. Dit diepgaand ontwerpproces, waarbij wordt weggestreefd van het invullen van sjablonen, naar unieke maatprojecten in onze kern. Aan de realisatie van Kreuken gingen veel gesprekken vooraf over hoe de bewoners leefden: hoe ze binnenkwamen, kookten, gasten ontvingen, hoe ze tuinierden, zich wasten enzomeer. De architectuur is heel specifiek, omdat doorheen de gesprekken de ontwerpvraag ook heel specifiek bleek te zijn. Een tweede bijzondere zaak aan Kreuken is de intense en soms verwarrende samensmelting van oud en nieuw, van architectuur tot meubel. Om de gewenst resultaten te behalen werden niet-evidente ondernemingen niet uit de weg gegaan: een zitbank in de douche in ter plaatse gegoten granito, een nieuw glas in lood raam ontworpen door een meewerkend kunstenares, restauratie van marmerschilderingen, een badkamermeubel helemaal in polyester inclusief de deurtjes, een gekanteld driehoekig bovenraam. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met arch Jan De Moffarts.
Projet 3
Décollage
Gent
Décollage betreft de renovatie van een burgerhuis waarbij functies en bouwelementen worden geknipt en geplakt, als een décollage niet startend van een wit blad, maar net van iets heel vol en veel. Décollage is ook een intens maatproject geweest, geschreven op het lijf van de bewoners. Het verschil met Kreuken is dat dit project als een extreem budgetproject werd uitgewerkt, wat de opzet van een maatproject nog uitdagender maakte. Dit project illustreert nog een andere attitude van het kantoor: de raming is werktuig, geen voldongen feit. In dit project was de raming constant op de voorgrond, ook al transformeerde ze regelmatig van vorm en inhoud. De bewoners wensten een maatwerk dat we vertaalden in architectuur: een bijzonder kelderluik dat wegkantelt, een zitnis, een kast die aan de achterkant een trapbalustrade wordt, meubelstukken die oplijnen op schrijnwerk dat ook weer moet oplijnen op ruwbouw. Er was tevens een volledig afgewerkte badkamer op de eerste verdieping die zonder te scheuren even volledig zweven moest, want de structuur eronder werd integraal gewisseld van vele muren naar balken en kolommen. Evenveel als dat de architectuur een puzzel was, was de raming een puzzel. Constant waren we samen met de bouwheer op zoek naar kleine interventies naar haalbaarheid. Niet per se op zoek naar de laagste prijs, waren we eerder op zoeken naar veel waar voor het geld. Opnieuw is hier het project een sprekende getuige van het werken op maat van het leven van de bewoners.
2. Gestion d’entreprise
Marge is meer dan een architectuurbureau, het is eerder een ontwerpbureau. De reikwijdte van het interesseveld wordt niet vernauwd tot een bepaald type opdracht of specialisatie, maar opzettelijk heel breed gehouden. Dit was meteen duidelijk van bij de start, we begonnen met de realisatie van een Betonnen Boot die bleef drijven in water. Daarop volgenden er experimenten met meubilair, veelal unieke stukken. Marge groeide door en had uiteindelijk ook architectuur en masterplanning in zijn portfolio. Ondanks de vergrootte schaal van de opdrachten, hebben we het kleine en het andere nooit losgelaten, integendeel. Naast de druk van de architectuur- en masterplan opdrachten slagen we er nog steeds in design en kunstinstallaties te ontwikkelen. Getuige hiervan is bijvoorbeeld het Klutterkastje – een experimenteel plat opbergsysteem dat als een schilderij ophangt- waarvoor subsidies werden ontvangen. Andere getuige is de installatie ‘Incision III’ die samen met Kunstenaar Conrad Willems in Ieper werd opgetrokken. Indien de ontwerpvraag interessant is, zijn we steeds geïnteresseerd, ongeacht de schaal of vorm van het project. Door een open geest te combineren met strategisch management (communicatie, budgetbeheer,…), slagen we erin om wat eens een utopie leek -van kunst tot masterplan- vol te houden, erin te groeien, en als deel van onze identiteit te verwerven. Marge is opgericht in 2016 en intussen uitgegroeid tot een bedrijf met twee vennoten en drie medewerkers.
vous souhaitez

vous inscrire aux awards

Découvrez ci-dessous les formulaires d'inscription.

vous souhaitez participer

A LA SOIREE DE GALA

Cliquez ci-dessous et découvrez les possibilités