MW-A

Details

www.michielweekers.be
2012
Gérants
Michiel Weekers
1988
1. Architecture
Cohousing Burcht
190503-Burcht conceptnota.pdf
Burcht
In ons voorstel situeren de verschillende woonen- titeiten zich langs de randen van het terrein, waarbij terrassen en private tuinen zich richten naar het groene binnengebied. Enerzijds om een bufferzone te creëren langs deze randen en zo enkele hin- derlijke randvoorwaarden (vb. lawaai (E17), wind)
te beperken in de woonzone. Anderzijds om een optimale oriëntatie te garanderen voor elke entiteit, rekening houdend met een gelijkwaardige relatie van de woningen tot de buitenruimte.
Compact bouwen is hierbij een must en tegelijkertijd een kans om het bestaande groen op de site zo optimaal mogelijk te betrekken bij de intimiteit van het wonen.
Autoverkeer op het terrein wordt reeds geweerd aan de toegang van de site aangezien parkeren enkel daar mogelijk zal zijn. Een groene en semi-verharde ontsluitingslus vormt vanaf daar dé zachte verkeersader op het terrein, die alle functionele zones (woningen, paviljoen, speelzones, moestuinen,...) verbindt, maar eveneens toegankelijk zal zijn voor hulpdiensten. Een optimale en doordachte inplanting van het bouwprogramma vormt voor ons de cruciale basis voor een geslaagd Cohousingproject.
Cohousing betekent gedeeld wonen. Hiervoor zijn (flexibele) ruimtes nodig die het collectieve woon- programma een meerwaarde aanbieden en een gelijkaardige huiselijkheid uitstralen.
Alfons
Melsele
Een halfopen woning uit de jaren '60 vroeg om een grondige renovatie met uitbreiding. De bestaande koterijen werden afgebroken op het gelijkvloers en een nieuwbouw werd toegevoegd. Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid voor de opdrachtgevers (jong koppel met kinderen) om hun slaapkamer op het gelijkvloers te voorzien opdat de woning ook op termijn bruikbaar kan blijven zonder hoogteverschillen te moeten overbruggen. Een ruwe structuur in beton werd toegevoegd en takt aan op een centrale patio in het nieuw volume. De keuken, gelegen langs de tuinzijde, heeft zijn eigen vormentaal met zadeldak op kleine schaal en knipoog naar wat ooit was. De keuken biedt daardoor niet enkel een kookplaats, maar ook een gezellige verblijfplaats voor het gezin. Alle woonruimtes situeren zich rond de patio. Een nieuw trapvolume werd toegevoegd langs de zijgevel van de bestaande woning. Een hoog, slank raam naar de straatzijde brengt veel zonlicht in de inkomhal. Het betreden van de woning gebeurt onder een betonnen luifel die de bezoeker reeds een glimp biedt van de gekozen materialen in de woning. De witte gevelsteen rust op een betonnen plint die de contouren van het nieuwe volume volgt. De houten ramen in afzeil zorgen voor een warme uitstraling, zowel binnen als buiten de woning.
Farnèse
Melsele
De renovatie en uitbreiding van een halfopen woning voor een jong koppel bood de kans om een a-typisch, maar omarmend volume toe te voegen aan de bestaande woning. Door de bestaande hoogte van de scheidingsmuur kon er voor een gabariet van het nieuw volume worden gekozen dat schuin oploopt naar een L-vormig volume met asymmetrisch zadeldak. De L-vorm zorgt ervoor dat de toegang tot de woning zich kan situeren tussen het nieuwe volume en de bestaande woning. Als het ware een open en rustige buitenruimte die de bezoeker centraal in de woning leidt. In het nieuw volume bevinden zich de keuken met eetruimte, inkomhal en bergingen. In de bestaande woning bevindt zich de woonruimte langs de straatkant en de slaapkamers op de verdiepingen. De bestaande woning kreeg een nieuwe facade in gevelsteen en het nieuw volume werd afgewerkt met een zwart houten latwerk. In beide volumes werd het buitenschrijnwerk voorzien met blokkaders in Afrormosia. Vanuit de eetkamer in het nieuwe volume hebben de bewoners zicht op de tuin, voortuin en de inkomzone van de woning. Door de planvorm krijgt deze ruimte ook daglicht vanuit verschillende oriëntaties.
Description du bureau
Michiel Weekers Architectuur (MW-A)
vous souhaitez

assister aux awards ?

Achetez ici votre ticket pour assister aux Belgian Building Awards 2022.

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums