LABORATOIRE

Details

2021
Gérants 1
Jacques Florence
1992
Gérants 2
Faniel Maxime
1991
Gérants 3
De Francesco Arnaud
1989
1. Architecture
ANNO Domkirkeodden Museum
Hamar (Norway)
The proposal for the ANNO Domkirkeodden museum is not an isolated act. Within the ANNO open-air constellation, the architectural work is both the exhibition medium and the exhibited object. The intervention proposes a complement, both typological and programmatic, to what is already there.

The building is based on different readings and positions: That of a unitary and compact building preserving the landscape and visual continuity of the site, articulating at the same time two contrasting visions. That of a building whose large size carries within it an infrastructural value largely informed by the landscape and its icons. That of a flexible and evolving architecture, resolutely open to the desired future of the ANNO museum. The new museum captures the logics of footprint, volumetric identity and limits between content and container of its neighbouring icons, including the Hedmark Museum, by proposing an essential, primitive and situated response.

From the pyramid shaped constructions stretched out into the world, and without claiming a lot of resources from the nature the constructions have been a bare necessity of life for the people on the coast and inland. The coast and parts of the Norway is built on dry fish. The timber structure is not only a memory bank for the citizens, but also the fisheries meaning for the Norwegian society. Water has provided the resources the Norwegian nation and the welfare state is built on and that the future generation must harvest from.
Roseraie
Modave
The densification project of the Domaine de la Roseraie aims to increase the tourist accommodation capacity on the site and to develop its facilities. The project is structured in four stages : the restoration of the manor house and the existing XIXth century greenhouse, the creation of six guest houses and the addition of a thermal bath.
The typological and architectural choices are dictated by the site. A cruciform manor house, set on a pedestal that negotiates the topography, with three annexes from later periods. A remarkable greenhouse questioned by the project owner. A forest edge at the top of the site, bordering a Natura 2000 zone and a Roman camp, overlooking the valley.
On the heights of the property, the units are accessible from the existing pathway. The accommodations reinforce the presence of the greenhouse and learn from it, both by using it as a programmatic complement for the guest houses and by reinterpreting the constructional system. Each units is installed punctually on piles and designed to be easily dismantle for site resilience. The materiality of the façade echoes the former presence : the profiled textured U-glass establishes a dialogue through its reflection and proportions both with the existing utilitarian structure and the surrounding. The details of the units build on the inherent qualities of the prefabricated u-shaped glass elements, using their three-dimensional geometry to negotiate the corner details in an innovative proposal.
Van Doorslaer (association with G.C.A)
Woluwé-Saint-Pierre
The project consists of the extension and conversion of a single-family dwelling.
The interior transformations are carried out with the objective of finding large rooms adapted to the current way of life. On the ground floor, the living rooms are articulated around a new central node supported by the sliding of existing and new load-bearing walls. This reorganisation allows each room to be clearly identified while offering perspectives and internal cross-relationships.
The extension is located at the rear of the building and consists of an extension of the existing building on two levels.
On the ground floor, it houses the living rooms.
On the first floor, this extension includes 2 bedrooms and, as with the ground floor, allows for the restructuring of all the rooms on this floor.
The architectural expression is sober and respectful of the existing volume, the intervention extends the built template by slightly detaching from the roof.
The chosen material echoes the existing white brick, which is reinterpreted. The intervention confirms the existing, rather than questioning it. The attitude is inspired by Paul Klee's restoration of the painting "Fate of the Animals" by his late friend Franz Marc, which he painted in the manner of his friend.
Description du bureau
Observation: Observation of a phenomenon in- volving a form of activity defined by the exami- nation of facts.
Experience: Knowledge acquired through inte- raction with the environment. Action of expe- riencing, of trying according to the hazards of existence.
Experimentation: Scientific method requiring the systematic use of experimentation in or- der to verify hypotheses and to acquire positive knowledge in the experimental sciences
-
Combining art, technology and humanism, LA- BORATOIRE uses architecture as a medium between observation, experience and experimentation, where realizations and theoretical projects come together to address environmental, urban and social issues.
Convinced of the exemplary role of architecture as a positive political and social witness, LABORATOIRE places the issues of flexibility and reversibility at the centre of the research process. The practical experience of the team members in both Belgium and abroad on ambitious projects attests to their ability to handle complex scales, to work with numerous stakeholders in a structured and participatory manner in the context of public and private contracts.
vous souhaitez

assister aux awards ?

Achetez ici votre ticket pour assister aux Belgian Building Awards 2022.

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums