Fabiola

Carton123 architecten

Details

Anderlecht
2022
B400051
Joost Raes
023038883
http://www.carton123.be
http://www.carton123.be/index.php/project/fabiola/
lambda-max (stabiliteit), Tech3 (technieken)
Accepté
Description du projet
Een paviljoen in het park. Een plek voor de buurt om samen te komen, iets te drinken, te eten, te vergaderen, of gewoon te genieten van het uitzicht in de zon.
Twee flexibele zalen, sanitair en servicestrook, nestelen zich onder een eenvoudig zadeldak. Een herkenbaar volume in het park.
Dak : een hellend dak en een vlotte waterafvoer staan aan de basis van dit ontwerp, we werken dit expressief uit. Het dak heeft een grote uitkraging aan weerszijden en creëert zo beschutte zitplekken met zicht op het park. Zo blijft het paviljoen ook dienstbaar wanneer het gesloten is.
Geen goten, om het risico op verstoppingen en lastig onderhoud te vermijden (het paviljoen staat tussen de bomen), maar twee grote richels die het water naar de zijgevel afleiden, waar het via een spuwer infiltreert in de bodem.
Een afgelijnd programma was er niet toen de gemeente het vorige, afgebrande paviljoen wou vervangen. Vandaar de keuze voor een flexibel plan dat op verschillende manieren in combinatie met het park gebruikt kan worden.
Op het vlak van materiaalgebruik waren de randvoorwaarden strenger: vooral ‘s nachts kent het park veel vandalisme, de gebruikte materialen moesten dus stevig en onbrandbaar zijn. We kozen voor architectonisch betonnen gevelpanelen met verschillende afwerkingen : een luxueuze gladgepolijste beton voor de publieke plint heeft bijna het uitzicht van marmer. Door het gladde oppervlak zijn tags en graffiti ook vlot af te wassen. Hogere delen werden met een goedkopere, gezuurde betonsoort bekleed.
Voor het dak stelden we in eerste instantie een plat groendak voor. De gemeente zag dit echter niet zitten omwille van het onderhoud. Vanwege de ligging onder de hoge bomen werd uiteindelijk gekozen voor een volledig onderhoudsvrij dak, zonder goten of afvoerpijpen. Twee grote richels leiden het regenwater af, en vormen ook een expressieve tekening die van ver zichtbaar is.
Binnen zorgen zichtmetselwerk in kalkzandsteenblokken, de zichtbare houten dakstructuur en een ruwe akoestische pleister voor spectaculaire en comfortabele binnenruimtes.
De aangrenzende petanqueterreinen worden in ere hersteld. Het opgeschoten struikgewas onder de boom wordt verwijderd, zodat het nieuwe terras van het paviljoen en de petanqueterreinen op elkaar aansluiten en samen kunnen functioneren.
Het Fabiola paviljoen vervangt een ouder afgebrand paviljoen. Dit charmante oude paviljoen, gebouwd in een typische jaren ‘50 expo-stijl, was specifiek gebouwd als verenigingslokaal voor de gepensioneerden van de gemeente Anderlecht. De gemeente wenste weliswaar het paviljoen te herbouwen, maar wilde het toekomstige gebruik breder opvatten, een definitieve bestemming lag immers nog niet vast.
Het plan is dus zeer flexibel opgevat; een centraal inkomsas geeft toegang tot twee zalen links en rechts, die van elkaar gescheiden kunnen worden met een akoestische vouwwand. Beide zalen hebben aan de voor- en zijgevels zichten op en toegang tot het omliggende Astridpark en een aantal herstelde petanquevelden. Aan de eerder gesloten achterzijde (grenzend aan de omheinde parking van het voetbalstadion) werden alle functionele ruimtes geschakeld: een berging voor het buitenmeubilair, het sanitair en de keuken, met berging, afwaskeuken en afvalberging. Het gebouw kan op die manier voor diverse functies ingezet worden: vergaderzalen voor de gemeente, horeca, lokalen voor het verenigingsleven etc. In afwachting van een definitieve bestemming werd het paviljoen tijdens de zomer alvast intensief gebruikt als zomerbar (Guinguette Astrid).
Juist omdat de bestemming nog niet vast lag hebben we er ook steeds over gewaakt dat het paviljoen op alle momenten bruikbaar blijft voor parkbezoekers, ook indien het gebouw zelf gesloten is: Een groot uitkragend dak en een paar zitbanken bieden steeds een openbaar beschut terras.
Een huisjesvormig raam ! (het moet niet altijd rond zijn)
Dak : zichtbare houten gelammelleerde dakliggers, aan de buitenzijde bekleed met zink (staande naad), richels en uitkragende spuwers werden op maat geplooid in zink. De grote uitkraging aan de linkerzijde wordt opgevangen door een knalgele stalen ligger die de houten liggers opvangt en in balans houdt.

Gevel : drie verschillende texturen zichtbeton (gepolijst, gewassen en gezuurd) in combinatie met een uitgekiend voegenpatroon, dat het raden laat naar de eigenlijke verdeling van de gevelpanelen.

Interieur : Beton, hout en kalkzandsteen blijven zichtbaar; een ruw maar warm materialenpallet. Het meubilair werd uitgevoerd in groen gebeitste multiplex, een kleur die de groentinten van het park weerspiegelt.

Technieken werden bewust lo-fi gehouden: geen dure lichtarmaturen, maar een hoop peertjes die hangen aan het plafond.
Bij materiaalkeuze werd vooral ingezet op duurzaamheid in de meest letterlijke zin; onderhoudsarm en vandaalbestendig, wat op deze plek een grote noodzaak was.

Al het regenwater dak van het dak valt wordt opgevangen in infiltratiekoffers en infiltreert zo in de bodem, er wordt geen regenwater afgevoerd naar de openbare riolering.
Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums