KRUUL

Description
TE KOOP
Een bizar, driehoekig lapje grond van 60 m2 met een bouwvallig huisje erop kwam te koop. Maar wat een fantastische locatie! Langs de ring van Leuven, op wandelafstand van het centrum, met een groen park als achtertuin en langs een gezellige voetgangerspassage.

DMOA droomde er als architectenkantoor al langer van om naast architect ook eens bouwheer te zijn. Een eigen kantoor ontwerpen en (deels zelf) bouwen was dus een droom die werkelijkheid werd. Onderhandelingen met de stad Leuven zorgden voor een grondruil en voor het oprekken van de bouwvoorschriften. De knoop werd doorgehakt: KRUUL was geboren!

POLYVALENTE INVULLING
De maximaal te realiseren nuttige oppervlakte bleek de eigen vraag van het architectenkantoor met 16 medewerkers te overstijgen. Daarom werd ervoor gekozen om -naast twee kantoorverdiepingen- ook een studio met zicht op het park te integreren in het gebouw en om verder na te denken hoe twee andere verdiepingen een zinvolle invulling zouden kunnen krijgen.

DMOA droomde van een gebouw om te delen, dat ook buiten de kantooruren zou gebruikt worden. Een ‘open huis’ als nieuwe baken voor de buurt, dat met zijn bijzondere architectuur een sterke aantrekkingskracht zou hebben op iedereen die er passeerde, maar laagdrempelig genoeg zodat ook de buurtbewoners er gebruik van zouden kunnen maken. De gelijkvloerse verdieping met open keuken en de penthouseverdieping met ruim dakterras kregen daarom een polyvalente invulling als eventruimte.
EEN GEBOUW OM TE DELEN
Met de huidige trends van tijd- en plaatsonafhankelijk werken, thuiswerken, flexibele werkplekken,… stelden we onszelf de vraag of we eigenlijk nog wel een kantoorgebouw nodig hadden. Een kantoorgebouw dat vaak leegstaat is immers zonde van het gebouw én zonde van de locatie… Wij wilden het anders aanpakken: we zouden ons gebouw gaan delen!

EVENTS SPACES & MULTI-JOBBING
Daarom werd er besloten om slechts 2 van de 4 verdiepingen in te richten als kantoorruimte. Op de gelijkvloerse verdieping werd een ‘brasserie’ ingericht met een ruime, open keuken. Op de bovenverdieping kwam een eventruimte met een fenomenaal uitzicht over de stad en het achterliggende park. De nieuwe eventplek kreeg de naam KRUUL.

Tijdens de kantooruren kunnen bedrijven de ruimtes boeken voor vergaderingen, brainstormsessies, businessdiners, networkevents,... Op weekavonden en tijdens de wordt het gebouw nu volop gebruikt voor sociale events, workshops, lezingen,…

Een DMOA-collega nam de organisatie van KRUUL op zich en ook alle andere architecten steken geregeld een handje toe. Het hele DMOA-team runt op die manier samen een klein bedrijfje naast hun activiteiten als architect, wat zorgt voor een vernieuwd enthousiasme, ook in de oorspronkelijke job.

ACTIVITY BASED WORKING
Het delen van ruimtes bracht ook een andere manier van werken met zich mee. Op de kantoorverdiepingen kwamen er extra vergaderhoekjes om kleine overlegmomenten te organiseren. De eventruimtes worden veelal gebruikt voor meetings, maar op rustige momenten bieden ze een ideale plek waar medewerkers zich in stilte kunnen terugtrekken om er rustig te werken. Het team gaf structuur aan het gebouw, net zoals het gebouw nu structuur geeft aan het team.

ENERGIENEUTRALE GEZELLIGHEID
Het kantoorgebouw werd geconcipiëerd als een ‘smart building’, waar niet enkel de temperatuur maar ook het CO2-gehalte continu gemonitord en bijgestuurd wordt. Dit zorgt in de winter en tijdens de tussenseizoenen voor een perfect binnenklimaat. Vanaf het voorjaar gaan op mooie dagen alle ramen wijd open en werken we als het ware buiten.

Deze high tech snufjes in combinatie met een huiselijk, intuïtief gebruik van de ruimtes zorgen voor een thuisgevoel bij de medewerkers én bij de bezoekers. Waarom zou je luisteren naar het gezoem van de airco als je ook de vogeltjes kan horen fluiten?

Ook de ligging is een belangrijke troef. Vlakbij openbaar vervoer en met een stel elektrische laadpalen voor de deur waar we onze deelauto’s kunnen opladen, werkt DMOA actief mee aan een groener woon- werkverkeer. Daarenboven worden medewerkers aangespoord om zoveel mogelijk de fiets te nemen voor hun werfbezoeken. Zo minimaliseren we onze ecologische voetafdruk.

MAGGIE VZW
Tot slot is KRUUL ook de thuisbasis van MAGGIE VZW (www.maggie-program.org), het non-profitluik van DMOA architecten. Een aanzienlijk deel van de huuropbrengst wordt gebruikt voor het sponsoren van de humanitaire missies van deze organisatie.
STAMPBETON
De bijzondere gevel uit chocoladekleurig stampbeton werd door het DMOA-team eigenhandig aangedamd. Hiervoor werd een eigen recept ontwikkeld met lokaal Lubbeeks zand en zonder pigment.

KASTANJEHOUTEN RAMEN
Kastanje is een lokale houtsoort met duurzame winning. De profielen kregen een speciaal voor dit gebouw uitgewerkte vormgeving. In de ronding van het gebouw werden twee grote glaspartijen in uniek gebogen driedubbel glas voorzien.

LOCALE AMBACHTEN
Het gebouw werd volledig gerealiseerd door kleine, lokale aannemers, elk specialist in hun vak: alle borstweringen in handmatig vervaardigd staalwerk, op maat ontworpen verlichting, keramische tegeltjes uit een lokale traditionele steenbakkerij,…

MUURMELAAR
I.s.m. de K.U.Leuven werd er een reuzegrote, interactieve xylofoon geïntegreerd in de gevel. Bewegingen van voorbijgangers worden geanalyseerd en omgezet naar klanken. Passanten worden zo uitgenodigd om via trial&error de functionaliteit van de facade te ontdekken.
ENERGIEPALEN
De 22 funderingspalen werden meteen ook ingezet als diepteboring voor de grondwarmtepomp en leveren zo een opbrengst van 10 kW: net voldoende voor verwarming én passieve koeling.

BETONKERNACTIVERING
Alle verwarmingsleidingen werden reeds tijdens ruwbouwfase in de betonstructuur voorzien. De betonnen vloeren van 30 cm dik functioneren zo als verwarmingselement, maar vangen met hun massa ook temperatuurschommelingen op. Daarnaast bieden ze ook passieve koeling.

ZONNE-ENERGIE
De gebruikte foto-voltaïsche cellen zijn voorzien van een dubbelzijdige captatie voor nòg meer rendement.

SMART BUILDING
Het verbruik van alle technische toestellen wordt centraal gemonitord. Deze informatie wordt automatische verwerkt en gebruikt om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te besturen.

BUILT TO LAST
Elke verdieping heeft een open plan. Zelfs de omvorming van kantoorgebouw naar woningen is perfect mogelijk, gezien alle nodige technieken reeds volledig in de ruwbouw werden ingewerkt.
http://dmoa.be

Details

Heverlee
DMOA architecten
DMOA architecten
Kaatje Spapen
B400090
http://dmoa.be/dekruul
vous souhaitez

vous inscrire aux awards

Découvrez ci-dessous les formulaires d'inscription.

vous souhaitez participer

A LA SOIREE DE GALA

Cliquez ci-dessous et découvrez les possibilités