Koekoek

Label architecture

Documents

plans.pdf

Details

2019
JZH&Partners
Description du projet
Geschrankt tussen terrassen, achterkanten en kleine koertjes is de locatie van deze woning te Koekelberg zo Brussels als maar zijn kan. Zijn gekke kadasterale indeling en woelige geschiedenis - eerst volière, daarna garage, dan weer werkplaats en tenslotte woning – zorgen voor een grillig perceel met weinig beschikbare buitenruimte.
Door de toevoeging van twee verdiepingen wordt de oppervlakte van het oorspronkelijke gebouw bijna verdubbeld tot ongeveer 70 vierkante meter.
Om het kleine vloeroppervlak - slechts 15 m² – bewoonbaar te maken, introduceren we een wenteltrap. Deze maakt het mogelijk om elke verdieping om te vormen tot een kamer, of elke kamer tot een verdieping.
De sloop van een klein volume dat grenst aan de begane grond genereert een tussenruimte - een buitenruimte waar je een sigaret kunt roken of je fiets kunt stallen.
Het verzoek is - dit keer - eenvoudig en duidelijk:
- Hoe maak je een klein huisje met een binnenmaat van 15m² bewoonbaar voor een jong koppel?
- Hoe zorg je voor een ruimte met aangename proporties en natuurlijk licht?
Het project beantwoordt deze vraag met een uitbreiding in de hoogte.

Gelegen in een klein en dens bouwblok, spreidt de uitbreiding zich zijdelings uit om de buren te vermijden en zonlicht te garanderen voor de naburige huizen.
Op de voorgevel verlengt de uitbreiding de hoogte van de kroonlijst en de helling van het aangrenzende dak. Het hoofdgedeelte van het gebouw wordt spaarzaam afgebroken en de vroeger uitbreidingen worden verwijderd, waardoor er een uitwendige opening overblijft die overeenkomt met de voormalige erfdienstbaarheid.

Het scala aan gebruikte materialen is bewust gereduceerd, homogeen en zelfs ruw - om de voor de hand liggende budgettaire redenen. Gemakkelijk te installeren (ook door de klant) en gangbare bouwmaterialen (zichtbare bekabeling en beplanking in grenen multiplex) worden op een precieze en gecontroleerde manier in scène gezet. Binnen hanteren we hout (grenen) en buiten staal (galva).
De context van dit kleine gebouw te Koekelberg is zo Brussels als het maar wordt. Het is gelegen in een klein maar dens bouwblok, omsingeld door een wilde assemblage van balkons, achterramen en kleine binnenplaatsen.
De daktoevoeging, een geherinterpreteerd mansardedak bestaand uit gegalvaniseerd staal met de vorm van een homogene prisma waarvan de scherpe randen met een mes lijken te zijn afgesneden., schrankt zich moeiteloos in dit heterogene geheel en voegt een vrolijke noot toe aan het straatbeeld.
Het geoptimaliseerde volume, dat ook een kelder omvat, wordt onderscheid gemaakt tussen het daggedeelte van de woonruimte – ondergebracht in het bestaande huis - en het nachtgedeelte (slaapkamer en mezzanine), opgenomen in de dakuitbreiding. Een groot pivoteerbaar raam maakt een stadsbalkon van de kamer.
Het gebouw laat zich lezen als een stapeling van verschillende kamers die verticaal worden bewoond. Net zoals in een klassiek Brussels huis in enfilade – maar hier dan 90° gedraaid - communiceren de ruimtes vrij met elkaar.
Een geprefabriceerde wenteltrap werd geïnstalleerd aan de donkere achterkant van het perceel en onthult – als ware het een snede - de verschillende scenario's van de bezetting. De wenteltrap maakt het mogelijk om elke verdieping om te vormen tot een kamer, of elke kamer tot een verdieping.
Hierdoor is het niet nodig om deuren te plaatsen en ontstaat er een verticaal verloop dat begint bij de doucheruimte op niveau -1 en leidt naar de mezzanine op niveau R+4
Elke kamer heeft een duidelijk gedefinieerde functie en sfeer. De dubbel geörienteerde keuken staat in nauw contact met de straat terwijl de bovenliggende leefruimte met erker functioneert als privatere bel-étage. Een groot pivoteerbaar raam in de slaapkamer laat de mogelijkheid om verschillende gradaties van privacy in te stellen terwijl de mezzanine in de nok van de uitbreiding dienst doet als een gezellige lees/siësta-hoek wanneer men zit, en een uitzicht biedt over de benedenstad wanneer men staat.
De geprofileerde galvaplaten die de gevel vormen van de uitbreiding voegen een opvallende noot toe aan het straatbeeld. De technieken en constructiemethoden werden bewust zo een voudig mogelijk gehouden. De eignaar bouwde een groot deel van het huis zelf.
Echte duurzaamheid begint reeds bij de inplanting van het gebouw. Door het maximaliseren van de hoogte van het gebouw slagen we er in om op een zeer klein perceel (slechts 15m²) een volwaardige woning te bouwen. Het toevoegen van een kleine dakkoepel boven de wenteltrap maakt het mogelijk om tijdens de warme zomers volop te ventileren. De frisse lucht wordt vanuit de kelder door het trapgat naar boven getrokken en zorgt zo voor een natuurlijke verkoeling. Herbruikbare isolatiematerialen en veel aandacht voor de luchtdichtheid van de uitbreding zorgen er op hun beurt voor dat het gebouw in de winter op temperatuur blijft. Het gebruik van natuurlijke afwerkingsmaterialen zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
vous souhaitez

vous inscrire aux awards

Découvrez ci-dessous les formulaires d'inscription.

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums