Woning Boudewijn

Atelier Fréderic Louis

Details

2019
Lambert Engineering (ingenieur-stabiliteit), Evenbeeld (fotografie)
Description du projet
Oorspronkelijke toestand: een gelijkvloers appartement in het Gentse. Donkere leefruimtes met een claustrofobisch gevoel: een acuut tekort aan daglicht. Er wordt drastisch ingegrepen: slopen van de aanbouw, spiegelen van de functies. Een nieuwe aanbouw wikkelt zich rond de luchtige, beglaasde en ruimtebepalende patio. De zwevende dakconstructie is het belangrijkste architectonische element van de nieuwe uitbreiding. De betonnen balken omarmen de patio en ondersteunen de houten balken en plafonds.
De site is gelegen in een dichtbebouwde wijk, net ten noorden van het grootste treinstation van Gent. In de afgelopen decennia is de oorspronkelijke rijwoning opgedeeld in aparte studentenkamers, met een groter appartement op de begane grond.
Dit appartement werd gekenmerkt door donkere woonruimtes, lage verlaagde plafonds, vochtproblemen en een gebrek aan ramen, wat resulteerde in een onaangename woonst en helemaal geen relatie met de stedelijke omgeving.
De renovatie van de begane grond was ingrijpend. De bestaande uitbreiding werd afgebroken: een schone lei.

De indeling van het appartement werd volledig vernieuwd. De functies werden gespiegeld. Slapen aan de voorzijde en wonen rondom de nieuwe centrale patio: maximaal daglicht voor alle woonruimtes.
De dakconstructie is het belangrijkste architectonische element van de nieuwe uitbreiding.
De betonnen balken zweven rond de patio en ondersteunen de houten balken en plafonds in multiplex. De balken zijn zo geplaatst dat er daglicht tussen kan dringen, tot diep in de ruimtes. Door de centrale ligging en de drie meter hoge ramen wordt de patio een volwaardige buitenruimte. De vloer van het appartement loopt door in de patio, zowel qua niveau als qua materiaal, waardoor een gevoel van eenheid ontstaat.
Gezien de kleine oppervlakte van het appartement, was het puzzelen om alle gevraagde ruimtes (badkamer, aparte berging ...) te voorzien. Door de functies te spiegelen (slapen aan de straatzijde in plaats van achteraan aan de voormalige koer), ontstond veel meer potentieel om alle leefruimtes rond een centrale patio in te delen. De patio bepaalt de ruimtes, maar werkt tegelijkertijd verbindend doordat deze volledig beglaasd is. Er blijft steeds een relatie met alle leefruimtes, ondanks de afstand.
Er is bewust gekozen voor lichte materialen voor maximale lichtreflectie en ruimtegevoel. De betonvloer kreeg een extra licht pigment toegevoegd. De betonnen balken zweven rond de patio en ondersteunen de houten balken en plafonds in berkenmultiplex. De naakte materialen zijn meteen ook de afwerking.
Gezien het ingesloten karakter van de woning, werd er langs de binnenzijde van de woning geïsoleerd, om onafhankelijk van de naburige percelen een gegarandeerde isolatieschil te behouden. In combinatie met vloerverwarming en hoogrendementsbeglazing, is lagetemperatuursverwarming aanwezig wat het energieverbruik aanzienlijk laat dalen. Door de zwevende dakconstructie van de aanbouw, laat de structuur op lange termijn een eventuele herindeling van de woning toe, zonder bepaalde dragende wanden of kolommen te moeten wegwerken.
vous souhaitez

vous inscrire aux awards

Découvrez ci-dessous les formulaires d'inscription.

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums