toon & ina

atelier vens vanbelle

Details

privaat
gent
2019
http://www.vensvanbelle.be
stabiliteit: util
Description du projet
Toen Toon en Ina een monumentaal pand op 100 meter van het Gravensteen gekocht hadden, stonden ze voor een complex renovatieproject in het Gentse centrum. De opdracht: van twee aan elkaar verbonden historische pakhuizen anno 1640 één hedendaagse gezinswoning maken.
Door een aantal raak gekozen ingrepen konden alle waardevolle elementen behouden blijven. Het resultaat is een op en top hedendaagse woning die geschiedenis ademt. Herbestemming met maximaal respect voor het verleden en met het oog op de toekomst.
Op 600 jaar tijd was het pand al zoveel verbouwd en zoveel veranderd van functie dat het onmogelijk was om de klok ‘authentiek’ terug te draaien. ‘De vroegste bronnen die deze plek vernoemen, dateren uit de 14de eeuw. De kelder met bakstenen gewelven zou uit de tijd stammen toen hier nog een brouwerij zat. Naast het huis liep ooit een steegje, dat naar de tweede woning leidde. Maar het gros van het gebouw stamt uit 1640, toen de haven van Gent hier net achter lag, nog later was op deze plek nog een drukkerij voor speelkaarten en een muziekschool.
De keuken bevindt zich vooraan aan de straatkant op de eerste verdieping, afgesloten van de traphal met serredeuren. Aan de tuinzijde zit beneden een polyvalente ruimte, die de eigenaars gebruiken om feestjes te geven, als hobbyruimte en als zomerliving. Behalve wat retouchewerken bleef de zaal onaangeroerd. De oefening was om alles net proper genoeg te zetten zodat de oude charme weer naar boven kwam. De historische trap in het achterhuis komt zo volledig tot zijn recht. Die trap leidt op het eerste niveau naar een bibliotheekruimte/zitruimte en op het tweede naar de slaapvertrekken onder de 400 jaar oude gebintes.
Het immense pand, dat bestaat uit een voorhuis en een achterhuis, telt vooraan vier bouwlagen, achteraan drie. Door de jaren heen was de tussenruimte tussen de panden ook dichtgebouwd, op een knutselige manier. De schacht tussen de beide panden diende om goederen naar de bovenverdiepingen te takelen. Die schacht tussen de twee huizen helemaal opnieuw open gemaakt. De massieve ‘buitenmuren’ van de twee woningen werden met een cementlaag bezet, zoals je een tuinmuur zou afwerken. Maar om de link te leggen tussen alle niveaus in de twee panden, werd in de schacht een complex met houten trappen uitgewerkt. Die maken circulatie mogelijk tussen de etages in beide delen. Het effect van dat trappencomplex, pal tussen de historische panden, is enorm. Zeker nu doorheen het originele dakgebinte, dat overkapt werd met serreglas, licht tot diep in de woning komt. Als je beneden staat, lijkt dat speelse trappenhuis in padoek wel een 3D versie van een Escher-tekening. Van bovenaf is het eerder een spannend loopbruggenparcours in een avonturenpark. Kwaliteitsvolle, architectuur met een hoog Peter Pan-gehalte dus.
De grote uitdaging was hier om van twee huizen een samenhangend geheel te maken. Met respect voor de elementen uit het verleden. De massieve houten gebintes en de originele plafonds waren een cadeau, maar tegelijk ook de moeilijkheid. Die werden behouden, terwijl de bovenliggende vloeren telkens vervangen werden. Zowel de nieuwe vloeren, als het andere maatwerk is hoofdzakelijk in eik uitgevoerd. Zo wordt de brug met de authentieke massieve eiken balken gelegd, die zo beeldbepalend zijn voor dit project. Sporen van de bouwgeschiedenis van het pand mochten zichtbaar blijven, maar het koppel wilde hier wel hedendaags kunnen wonen, samen met hun twee dochters. Dat vergde intensieve discussies met Monumentenzorg en Stedenbouw. Een grote uitdaging was om op een onzichtbare manier alle technieken binnen te brengen in de woning. Het Ei van Columbus bleek een nieuwe technische koker, geïntegreerd in de binnentuin. Die brengt zowel de lift, badkamers en toiletten, de elektriciteit als alle andere nutsleidingen naar elke verdieping, zonder het huis te verminken.
Ondanks het feit dat de historische context quasi integraal behouden werd, werd het project ook klaargestoomd voor de toekomst: via de centrale koker werden alle hedendaagse technieken geïntegreerd. De leidingen verlopen op de oude vloeren, en de nieuwe vloeropbouw met vloerverwarming zorgt voor het nodige comfort. Het gigantische dak werd naar buiten toe uitgedikt en geïsoleerd, en waar mogelijk werden de gevels nageisoleerd.
De woning bevat een warmtepomp, een ventilatiesysteem D, en een E-peil vergelijkbaar met een hedendaagse nieuwbouwwoning.
Door het maximale behoud was er ook maar een minimum aan nieuwe materialen nodig om dit project te realiseren. Bovendien zijn alle materialen volledig recycleerbaar.
Met andere woorden: heel veel resultaat met beperkte ingrepen = duurzaam.
Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums