Korbeek Winners

Carton123 architecten

Details

families Verheyden - Martens
Leuven
2020
http://www.carton123.be/index.php/projects/korbeek-winners/
lambda-max (stabiliteit)
Description du projet
INTERGENERATIONEEL COLLECTIEF WOONPROJECT
twee generaties van dezelfde familie zorgen voor elkaar (met ondermeer de grootouders, een éénoudergezin en 7 kleinkinderen tussen 4 en 15 jaar oud).
Dit project verzamelt principes van kangoeroewonen, cohousing en levenslang wonen. De toekomstige bewoners zijn familie van elkaar en willen binnen het geheel een aantal zaken samen gebruiken (oa. gedeelde tuin, was- en speelruimte..), mét behoud van een eigen private woning.

Verschillende woontypologieën worden gecombineerd:
- wonen rond een dubbelhoge patio
- gelijkvloers wonen volgens de principes van levenslang wonen (dus alles rolstoeltoegankelijk)
- twee grote duplexwoningen, met collectieve toegang via een terras, gedeeltelijk boven de inkomzone
- rijwoning
Dankzij een slimme schakeling van wooneenheden kunnen we in totaal 5 woningen creëren op een perceel waarop voorheen slechts één woning met garage stond, zonder dat het gebouw een overmaatse monoliet in het dichte stadsweefsel wordt.
We hernemen de vertikale onderverdeling die zo typisch is voor de tegenoverliggende arbeiderswoningen, zij het niet letterlijk en iets complexer gepuzzeld. De nieuwe voorgevel durft de passant op het verkeerde been te zetten. Het gebouw past naadloos in de straat met eerder smalle rijwoningen, maar krijgt door de herkenbare gevel in baksteen en roze beton toch een duidelijk adres in de stad.

GEDEELD GEBRUIK
een aantal zaken / ruimtes worden samen gebruikt (oa. gedeelde tuin, was- en speelruimte...). Een centrale doorsteek van straat naar tuin vormt een deels overdekte collectieve inkom en speelstraat, waar de voordeuren op uitgeven. Deze ruimte vormt de spil van het project, waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Ondanks deze complexe puzzel van typologieën en gedeelde ruimtes werd steeds het evenwicht bewaard tussen gemeenschapsgevoel en de nodige privacy voor de bewoners.
Het project van de Korbeek Winners creëert meerwaarde op verschillende vlakken, maar toch vooral qua 'stad maken' : duurzaam samen leven, op een compacte footprint.

GENEROSITEIT
Het is een genereus gebaar om de doorsteek van straat naar tuin uit te werken als een ruime en hoge overdekte inkomruimte. Regen, zon en het gezang van vogels zijn welkome gasten in deze ruimte, want alle raam- en dakopeningen bleven er open. De inkompatio is een onmoetingsplek voor de bewoners, en een speelruimte voor de kinderen. Niet minder belangrijk is de ademruimte die gegeven wordt aan de straat; een royaal doorzicht naar het groene binnengebied in een voor het overige smalle en dicht bebouwde straat.

MEERWAARDE VOOR DE BUURT
De bewoners wensen het achterste deel van de tuin te delen met de aangrenzende buren (kindervreugd / gemeenschappelijk moestuinproject / …) Versterken van sociaal buurtweefsel, een inclusief verhaal.

MOBILITEIT
niet alleen ruimtes worden gedeeld, ook autodelen wordt een evidentie, zo wordt een laadpaal voorzien voor 1 of 2 gedeelde auto's ( de site is ook zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer ). De bewoners overwegen om het autodelen open te stellen voor de buren. Dit kan een pilootproject worden om de dichtgeslibde en volgeparkeerde straten rondom te verlichten.
Door alles collectief aan te pakken kon voldoende budget voorzien worden voor vooruitstrevende gebouwtechnieken :
° warmtepomp via boorgat energieopslag
° voldoende PV panelen om eigen elektriciteitsverbruik volledig te dekken
° zoveel mogelijk gridonafhankelijk

De keuze voor een bakstenen huid was bijna een evidentie. Het gebouw schrijft zich in in het bestaande straatbeeld. Echter naast een robuuste buitenschil die tegen een stootje kan, maakt baksteen zelfdragende steense wanden mogelijk, zoals voor de voorgevel van de inkompatio, waar een spouwmuur niet noodzakelijk is. Ook enkele details, zoals de overgang van de steense balustrade van het inpandige terras achter de voorgevel naar de gevelschil van de binnenstraat eronder, werden zo elegant opgelost. De roze balken in het gevelbeeld zijn soms lateien, soms structurele balken.
FLEXIBEL
Duurzaam bouwen is in eerste plaats toekomstbestendig bouwen. Het project is dan ook een intensieve zoektocht naar nieuwe flexibele typologieën geworden, geschikt voor uitéénlopende gezinssamenstellingen.Bij het uitwerken van de woningen hebben we steeds op maat gewerkt van de huidige bewoners, zonder daarbij andere noden in de toekomst uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld door te voorzien dat de kamers van de oudste inwonende kinderen eenvoudig omgevormd kunnen worden tot een apart verhuurbare studio. In de woning van het gezin met 4 kinderen zorgden we ervoor dat de wanden tussen de slaapkamers niet-structureel en zonder nutsleidingen uitgevoerd werden, zodat deze woning eenvoudig opnieuw ingedeeld kan worden naar minder maar grotere kamers.

BEN
Ambitie om er een energie­producerend project van maken, naast doorgedreven isolatie werden volgende duurzame technieken toegepast :
° warmtepomp via boorgat energieopslag
° voldoende PV panelen om eigen elektriciteitsverbruik volledig te dekken
° zoveel mogelijk gridonafhankelijk
vous souhaitez

assister aux awards ?

Achetez ici votre ticket pour assister aux Belgian Building Awards 2022.

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums