Woning LAPK

joranmarijsse architecture

Details

Kortrijk
2021
A001811
Joran Marijsse
info@joranmarijsse.be
0498729166
https://www.systimber.com/nieuws/kortrijkse-rijwoning-met-systimber/
joranmarijsse architecture
Accepté
Description du projet
De onvermijdelijke sloop van het bestaande pand maakt plaats om out of the box te reflecteren over ‘wonen met begrensde afmetingen in een stad. / De vraag van de bouwheer was: een open woning om te verhuren, met veel glas, weinig kotjes-ruimten, een loftgevoel en vriendelijk naar budget en in onderhoud. / Een open rode bakstenen gevelstructuur zonder ramen vormt de gevel in het straatbeeld. Achterliggend is een glazen vliesgevel opgetrokken die met een spatie ertussen een voorportaal vormt. Hier kan eenvoudig de fiets worden gestald of van de zon worden geprofiteerd. / Achteraan de woning is opnieuw een grote glaspartij waardoor er in de leefruimte een openheid en een tweezijdig doorzicht op groen ontstaat. Door de centrale keuken te liften, krijgt de lange dubbelhoge leefruimte verschillende verbonden deelruimten, met elk z’n hoogte, geborgenheid en praktische bergruimten.
Ruimtelijk worden plekken gebundeld en wordt circulatie beperkt. Er zijn geen gangen en kamers worden gemaximaliseerd. Plekken op het gelijkvloers lopen vanuit het interieur over in het exterieur en vice versa. Met het openzetten van de deuren wordt de leefruimte een grote buitenkamer. De bijna energie neutrale woning (E29) wordt verkregen door de oriëntatie van de ruimten, de vorm van de architectuur en het toepassen van hernieuwbare energie. De kleinschaligheid van het bouwsysteem en de prefabricatie maakt dat de woning op korte termijn en met weinig impact op de buurt is opgetrokken.
Een voorportaal en een tussenruimte voor een fiets of om te zonnebaden bufferen de woning ten opzichte van de straat op visueel, akoestisch en thermisch vlak. Op de gelijkvloerse verdieping vormen keuken leefruimte en inkom één geheel, waarbij de keuken als een open leeftheater achter een vliesgevel staat op een podium van bergruimtes. Daar is er uitzicht naar de straat, het groen en het terras zonder dat er inkijk is van de andere kant. Een luifel boven de grote glaspartij weert de zomerse zon, maar laat het winterse daglicht tot diep in het salon vallen. Het dak van de eerste verdiep is geconcipieerd als groendak. Het groen vooraan en achteraan vormt een eenheid en verrijkt de biodiversiteit voor de bewoners en de omwonenden in de buurt. Opvallend is de afwezigheid van circulatieruimtes. Wandelen door de woning gebeurt door de aan elkaar geschakelde ruimtes. Dankzij die interne openheid heb je vanuit de douche bijvoorbeeld zicht op een begroeide bakstenen gevel zonder dat je last hebt van inkijk. Op de tweede verdieping ligt een tweede slaapkamer en kan er nog een derde komen met een zuidelijk gericht dakterras, waar je vrij en ongestoord kunt zonnen op hoog niveau.
Het dak van de eerste verdieping is geconcipieerd als groendak wat het water langer vasthoudt.
Het was bedacht om het douchewater te bufferen in de verhoogde bergruimte en dit te hergebruiken met de toiletspoelingen, maar dit werd niet weerhouden door de bouwheer.
1. De bestaande rijwoning werd noodgedwongen afgebroken doordat er reeds opstijgend vocht aanwezig was tot op de bovenste verdiepen, de ruimten beperkte afmetingen hadden en technisch niet in orde waren,...
De kelder vooraan was het enige wat technisch / economisch te overwegen was. Deze werd behouden en vanaf het begin geïntegreerd met het ontwerp.
2. De nieuwe woning werd gebouwd tussen de bestaande rijwoningen op een betonnen funderingsplaat waarbij in de spouw telkens de technieken zijn voorzien. Het houtschakelbouwsysteem, de trappen, de lichte constructies, het buitenschrijnwerk en glas, de technieken... zijn demontabel en kunnen na afbraak hergebruikt worden. De verhoogde vloer werd geconstrueerd met potten en balken op geïsoleerde cellenbetonblokken. Dit is relatief eenvoudig te recupereren. De betonnen funderingsplaat kan eventueel hergebruikt worden.
3. In de woning kregen recuperatiematerialen van de tweedehandsmarkt een tweede leven: alle vloertegels, badkamertegels, alle sanitaire toestellen, lot façadesteen,...
4. Voor de opdrachtgever (of latere eigenaren) is het BIM-model gemakkelijk ter ondersteuning van onderhoud en energie-opvolging. De asbuilt is compleet en eventuele wijzigingen of voorstellen in functie van hergebruik in de toekomst kunnen gemakkelijk vooraf worden ingeschat en doorgevoerd.
1. Materiaalkeuze: Meer dan 75% bestaat uit natuurlijke materialen die duurzaam worden beheerd. Dit draagt naast, de oriëntatie van de ruimten met telkens veel licht, verse lucht en zicht op groen, bij tot een gezond binnenklimaat:
PEFC hout voor draagstructuur (kleinschalige vloer/en wandbalken die aan elkaar worden geschakeld) en FSC hout voor buitenschrijnwerk + keuze voor recuperatiematerialen voor sanitair en vloerafwerkingen....
2. Korte bouwtijd: veel prefabricatie, korte en minder transporten en korte tijd op de werf;
3. De energie die nog opgewekt zou moeten worden, wordt zoveel als mogelijk als hernieuwbaar voorzien. De woning wordt verwarmd / gekoeld met een warmtepomp via de vloer. Er is vraaggestuurde ventilatie systeem C+ (verse lucht via raamrooster en mechanische extractie in natte ruimtes en slaapkamers).
Door de inplanting van de ramen en raamopeningen heeft de woning potentieel voor intensieve ventilatie (nachtkoeling).
De elektriciteit van de warmtepomp wordt grotendeels voorzien door de zonnepanelen op het bovenste dak.
Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums