'Hoogtereis'

Flore Bernaerts

Details

Universiteit Antwerpen
Margo Annemans, Eva Storgaard, Marjan Michels
Met 'Hoogtereis' wil ik zowel letterlijk als figuurlijk een brug slaan tussen het Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Antwerpen en het weelderige Middelheim Park. Een stalen pad, zich verheffend boven de grond, leidt je door de bomen, tussen de kruinen door, en brengt je moeiteloos naar het park. Deze kronkelende weg biedt niet alleen een fysieke overgang, maar ook een symbolische ‘hoogtereis’ van zorg naar natuur. Ter vervanging van het stalen hek rondom rond het Middelheimpark, zou ik ter hoogte van het Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie de reeds bestaande grachten verbreden die dan kunnen functioneren als 'hek' dat geen gevoel van ontoegankelijkheid uitstraalt.
Het creëren van een harmonieuze verbinding tussen het Middelheimmuseum en de bewoners van het UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen) waarbij kunst en natuur kunnen worden ingezet als vorm van therapie.
Met 'Hoogtereis' wil ik zowel letterlijk als figuurlijk een brug slaan tussen het Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Antwerpen en het weelderige Middelheim Park. Een stalen pad, zich verheffend boven de grond, leidt je door de bomen, tussen de kruinen door, en brengt je moeiteloos naar het park. Deze kronkelende weg biedt niet alleen een fysieke overgang, maar ook een symbolische ‘hoogtereis’ van zorg naar natuur. Op deze manier kan het Middelheimpark en haar aanbod aan helende natuur en kunst ingezet worden voor de kinderen en jongeren van het UKJA. Op strategische plekken verbreedt het pad en is er ruimte voorzien om even halt te houden of verschillende therapievormen te organiseren. (Denk aan beweegtherapie etc)
Ik heb de bestaande grachten uitgebreid tot een breedte van 4,5 meter, wat resulteert in een aanzienlijk vergroot wateroppervlak. Dit heeft uiteraard klimatologische voordelen en kan bijdragen aan het verminderen van overstromingsrisico's tijdens zware regenval. Daarnaast draagt het bij aan het reguleren van de lokale watercyclus, het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van de natuurlijke afvoer van regenwater. Het biedt ook een gunstige habitat voor diverse waterplanten, insecten etc. Dit uitgebreide wateroppervlak zou dienen als vervanging voor het hek van een deel van het Middelheimpark, dat een minder groot gevoel van ontoegankelijkheid uitstraalt dan een effectief stalen hek. Bovendien heb ik de verbinding tussen het UKJA en het Middelheimpark verhoogd, waardoor er geen verhard oppervlak aanwezig is.
Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums