agmen architecten BV

Details

www.agmen.be
2016
Zaakvoerders (Max. 4) 1
Michiel Geldof
1988
Zaakvoerders (Max. 4) 2
Paul Mertens
1988
Zaakvoerders (Max. 4) 3
Piet Noben
1988
AGMEN vindt z’n oorsprong aan de KULeuven waar Michiel, Paul en Piet hun gezamenlijke ontwerpvisie hebben ontdekt. De focus ligt op het creëren van structuren die in dialoog gaan met hun context en doorheen hun levensduur ten dienste staan van diverse gebruikers. Deze aanpak wordt toegepast op diverse schalen: van stedenbouwkundige studies tot de vormgeving van interieurs. Er wordt steeds gedacht vanuit de kwaliteiten van het bestaande, of dit nu gebouw of omgeving is. Dat beperkt zich niet tot het architecturale maar omvat ook de historie en de betekenis van de plek. Het nieuwe versterkt het aanwezige en draagt zo bij aan een breder verhaal. agmen wil op die manier heldere en eigentijdse architectuur maken met verfijnde vormgeving en detaillering.
- Albert – renovatie restaurant KBR
- Brons – nieuwbouw van een crèche (ism Carton123)
- Violet – herbestemming tot samenwoonproject met buurwerking
- Wolfgracht – masterplan voor landschappenpark met 240 woningen (ism STW)
1. Architectuur
Brons ism Carton123 (laureaat wedstrijd BMA)
Anderlecht
http://www.agmen.be/project/brons.php
Brons is een nieuwbouw van een kinderdagverblijf en de renovatie van een naastliggend kunstencentrum. Het project onderscheidt zich in meerdere facetten.
In de eerste plaats is het project op maat van de toekomstige gebruikers. Het is een plek in de stad die zich openstelt voor ontmoeting en verrijkende dagdagelijkse activiteiten. In het kinderdagverblijf wordt de betekenis van een ontmoeting ingezet als een pedagogisch instrument: ontmoetingen met kunstenaars, met andere peuters, met voorbijgangers en met de achterliggende school ontwikkelen een bewustzijn over de wereld buiten de leefgroep.
Het kunstencentrum en het kinderdagverblijf zijn daarnaast slim verbonden door een gebouw met gedeelde functies. Enerzijds is dit de lift en de vluchttrap, maar daarnaast delen ze een polyvalente ruimte, een dakterras, sanitair of omkleedruimtes.
Verder is gekozen voor duurzame materialen en een rationele structuur met niet dragende invulwanden zodat de bestemming flexibel is in de toekomst.
Badhuis
Antwerpen
De herbestemming van een badhuis tot appartementen met atelier is de start geweest van AGMEN.
De architecturale houding is nog steeds relevant voor ons kantoor.
Het wegvallen van de stedelijke functie vraagt om een weloverwogen herbestemming.
Het atelier op het gelijkvloers geeft publiek karakter in de wijk. De woningen maken het gebouw terug relevant en verzekeren het behoud van dit erfgoed.
Door maximaal hergebruik van de monumentale structuur en enkele nieuwe precieze ingrepen hervindt het badhuis zijn historische uitstraling. Een lichte staalstructuur is de nieuwe inkom van de appartementen met wintertuinen en terrassen. Om de hoek siert een betonportiek de toegang tot het atelier. De nieuwe structuren staan met eigenheid naast het historisch gebouw, toch is eenzelfde vormentaal duidelijk.
Er is continuïteit van architectuur en vakmanschap.
De architecturale ingrepen bemiddelen tussen het wonen en de stad. Ze geven extra gelaagdheid en een toekomst voor het gebouw.
masterplan Wolfsgracht ism Studio Thomas Willemse (laureaat open oproep OO3905 Vlaams Bouwmeester)
agmen_Wolfsgracht_1.pdf
Denderleeuw
Het lijkt hartverscheurend om een laatste groot stuk open ruimte te bebouwen. Dit willen we niet versnipperen. Door de woningen in de rand toe te voegen ontstaat een kader voor de open ruimte. Door ruimte te maken voor het water van de Wolfsgracht komt er ook ruimte voor de natuur. In het midden ontstaat een plek tussen landschap en bebouwing waar iedereen gebruik van kan maken
Tussen het landschap en de buurt in verschijnen de buurtbrinken. Deze vormen een collectieve plek voor de buurtbewoners. Het nieuwe wonen krijgt zijn plaats tussen deze brink en het landschappenpark. Tussen de gebouwen zijn er openingen die het landschap tot op de brink brengen. De sfeer refereert naar groene dorpspleintjes. De woontypologieën zijn een mix van traditionele en vernieuwende woonvormen Dankzij de compacte inplanting genieten de woningen zowel van het rijke landschap als van elkaars comfortabele nabijheid en gedeelde faciliteiten. Het wordt een kwaliteitsvol woonlandschap op schaal van Denderleeuw.
Editie 2022

Bekijk de winnaars

Bekijk de winnaars van de 2022 editie van de Belgian Building Awards

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's