Moyaert Van Buyten Architects

Details

2016
Zaakvoerders 1
Willem Van Buyten
1988
Zaakvoerders 2
Matthias Moyaert
1988
1. Architectuur
Home jan van Gysel
Meise
De opdracht bestond uit een verbouwing voor 15 sociale woningen en een analyse van het omliggende terrein. We stelden voor om het gebouw futureproof te maken. Zowel voor gebruikers als voor energie. Het was belangrijk om de warmtevraag tot een minimum te brengen. Het gebouw werd volledig gestript tot op de bestaande ruwbouwstructuur en voorzien van een nieuwe technische uitrusting, zoals o.a. een ventilatiesysteem D en vloerverwarming. De gevel werd volledig geïsoleerd en bekleed met betonnen, gezandstraalde prefabpanelen, waarbij de ritmiek de oude structuur volgt. Het gebouw is nu klaar om te verwarmen op lage temperatuur. Voor de gebruikers werd een duidelijk leesbare omgeving gecreëerd. Het terrein werd opgedeeld op basis van publiek/private toegankelijkheid. Een 1ste strook als parking, scheiding tussen de straat en het terrein. De 2de strook is een semi-pu¬blieke ruimte waar bewoners met bezoekers activiteiten kunnen organiseren. De 3de strook staat volledig in teken van de rust en het zicht op de velden. De studio’s worden ontworpen als doorzonunits met een daggedeelte aan de voorzijde, gericht naar de actieve buitenzone, en een nachtgedeelte gericht naar het uitzicht achteraan. Door de herhaling van de units wordt ook duidelijk een keuze gemaakt om alle natte cellen aan één zijde te organiseren, zo wordt de technische uitrusting van de studio’s steeds gekoppeld per twee. De studio’s op het gelijkvloers werden toegankelijk ingericht.
Perksesteenweg
Vilvoorde
Verbouwing van een rijwoning te Vilvoorde
De bestaande bebouwing bestond uit een aaneenschakeling typische Vlaamse koterijen waardoor er weinig daglicht toetrad tot de leefruimte en de verbinding met de tuin onbestaande was. De opdracht was om met beperkte middelen de tuin te betrekken bij de leefruimtes en natuurlijk licht zo ver mogelijk naar binnen toe te trekken. Het ontwerp draait rond het introduceren van een keuken aan de tuin die volledig omgeven is door buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat op zomerse dagen de grens tussen binnen en buiten volledig vervaagt. Door het introduceren van een patio, waar vroeger de keuken was, is er ook ter hoogte van de leefruimte een verbinding met buiten en wordt deze overspoeld met natuurlijk licht. De grote glaspartijen zijn voorzien met een vouwraam zodat bij goed weer die grens tussen binnen en buiten nog meer vervaagd.
Gemeentehuis
schema.pdf
Wemmel
De gemeentediensten zitten momenteel verspreid over het grondgebied. Dit maakt dat het zeer onduidelijk is voor de burgers waar ze terecht kunnen. Anderzijds is het kasteel van Wemmel, officieel het gemeentehuis, verouderd en niet aangepast aan een hedendaagse werkomgeving. De gemeente wenst het kasteel te behouden als gemeentehuis en is er de wens om er de administratieve diensten van de gemeente te centraliseren. Het kasteel en het bijhorende park is beschermd erfgoed en moet in ere bewaard blijven, met voornamelijk het zicht op het kasteel en het omliggende beschermde landschap. In samenspraak met de gemeente en Onroerend Erfgoed werd er een ontwerp voor een uitbreiding van het kasteel uitgewerkt. In het goedgekeurde ontwerp past het nieuwe volume zich volledig aan de omgeving aan. Er wordt gebruik gemaakt van de niveauverschillen die aanwezig zijn in het park. De nieuwe aanbouw werkt als een uitbreiding van de bestaande sokkel van het kasteel. De verbinding met kasteel gebeurd via de sokkel. Daarbij wordt ook gezorgd dat de bestaande connecties tussen de wandelpaden in het park niet verloren gaan, er wordt zelf een nieuwe brug geplaatst zodat de paden in het park nog meer connecteren. Het gebouw wordt als het ware onder het parkaanleg geschoven. Rondom de aanbouw wordt een passerelle voorzien die toelaat aan bezoekers van het park om rond het gebouw en langs de vijver te lopen. Het volume zit verweven met de omgeving en beperkt de impact op het beschermde landschap.
Beschrijving van het bureau
Moyaert Van Buyten architects is een ontwerpbureau uit Vilvoorde, opgericht door ingenieur-architecten Willem Van Buyten en Matthias Moyaert in 2016, ondertussen uitgegroeid tot een kantoor met 6 leden. Als bureau geloven we sterk in impact die een ingreep in het stedelijk weefsel kan hebben op het dagelijkse leven. De gebruiker, een bewoner of een simpele voorbijganger, een goed ontworpen ruimtelijk omgeving komt iedereen ten goede. De context is cruciaal. Of het nu over de kleinste ingreep gaat of een grootschalig project, het is steeds de omgeving die de randvoorwaarden voor een ontwerp zal dicteren. Het zal ook diezelfde directe omgeving zijn dit een slecht ontworpen ingreep genadeloos zal afstraffen. Een goede analyse van de directe omgeving is bijgevolg steeds onze eerste stap in de zoektocht naar een weloverwogen antwoord op de ontwerpvraag. Daarnaast is het ook steeds een zoektocht om de ontwerpvraag correct te definiëren om een antwoord te kunnen bieden op de specifieke noden van alle stakeholders. Het is onze overtuiging dat deze zaken cruciaal zijn om tot een duurzaam ontwerp te kunnen komen.
Editie 2022

Bekijk de winnaars

Bekijk de winnaars van de 2022 editie van de Belgian Building Awards

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's