FLORIST

Tim Rogge Architectuurstudio

Details

2019
Lime BVBA
Projectomschrijving
Het project betreft de totaalrenovatie van een rijhuis te Ledeberg. Waar de voorgevel anoniem opgaat in het straatbeeld, weerspiegelt de achtergevel de identiteit van de bewoners. Bij het ontwerp werd uitgegaan van twee tegengestelde begrippen: enerzijds rekening houdend met de vraag naar openheid en luchtigheid, anderzijds met intimiteit binnen de densiteit van het bouwblok. Het ontwerp startte met het afbreken van de achtergevel om een open karakter te creëren, met als gevolg we de geborgenheid van het huis dienden te herdenken. Door middel van verlengde bordessen konden we de inkijk breken. Het gevolg: een lichtrijk huis met een open plan, verspreid over verschillende verdiepingen.
De start van het project: een archetype van een rijhuis, met donkere en beperkte ruimtes. Onze opdracht was de woning een upgrade geven met het oog op twee bewoners met een thuiswerkplek. Voorheen werd de woning niet optimaal benut en stonden er enkele kamers leeg. Door de functies te stapelen, creëerden we een nieuw verticaal verhaal in de woning, een nieuwe oriëntatie. Langs deze stapeling wordt een glazen achtergevel geplaatst van vloer tot kroonlijst om het licht optimaal binnen te trekken. De bestaande achtergevel werd afgebroken, waardoor we met gevolg de geborgenheid van het huis dienden te herdenken. Door het verlengen van de bordessen, werd de inkijk gefilterd en ontstaat er een privaat, maar toch zonovergoten huis. De speelse plateaus geven een ruimtelijke twist en zorgen voor de sociale linken tussen de verscheidene functies.
In tegenstelling tot de achtergevel, lieten we de voorgevel zoals hij was. Hij gaat anoniem op in het straatbeeld, waarbij de achtergevel net de identiteit van de bewoners weergeeft. Enkel de noodzakelijke pijnpunten van de woning werden onder handen genomen, er ontstaat een spel tussen oud en nieuw, wat zich ook projecteert in de materiaalkeuze.
Voor ons toont dit project hoe wonen en werken op een beperkte oppervlakte (120m2) hand in hand kan gaan met kwaliteitsvol leven. De kleine woning kon zich kon ontplooien tot een compacte, doch ruimtelijke woning. Binnen de vraag naar stedelijke verdichting is dit een herkenbaar project, waarbij de typologie van een rijhuis een nieuwe oriëntatie krijgt. De bestaande schil werd op een betaalbare manier herdacht tot een aangename, lichte en vooral luchtige woonst. Er werd een evenwicht gezocht tussen enerzijds transparantie, licht en luchtigheid, en anderzijds het behoud van intimiteit en geborgenheid binnen de densiteit van de stad. Kiezen voor een volledig glazen achtergevel binnen een stedelijk bouwblok, betekent niet dat het private karakter hieronder moet lijden. Door het verlengen van de trapbordessen en het toevoegen van een net, een leuning, een beeld …, wordt de inkijk gebroken en ontstaat er een private, maar toch lichte woning. De speelse plateaus geven een ruimtelijke twist en zorgen voor onderlinge connecties tussen de verschillende functies. Zo wordt volgens ons een rustpunt gecreëerd dat erin slaagt om het individuele karakter met de anonimiteit van de stedelijke context te verzoenen.
Door de beperking van het budget werd er gekozen de woning enkel af te werken waar nodig. Het verhaal van de woning en vooral de geschiedenis van de ingrepen en het patchwork, was een uitgangspunt van de bewoners. Er werd dan ook gekozen om te werken met pure en eerlijke materialen die niet in concurrentie treden met de bestaande elementen. Er ontstaat een tactiele omgeving waarbij nieuwe en oude elementen elkaar op een pure en bijna poëtische manier aanvullen. Intimiteit, dynamiek en licht vormen de handleiding van dit ontwerp.
Technieken bleven zichtbaar, muren bleven bruut en de houten roostering bleef zijn pure zelve. Het contrast tussen oud en nieuw werd omgevormd naar een mooi evenwicht. Elke beslissing was een logisch gevolg van dit uitgangspunt en loodste ons doorheen het project.
Er werd gekozen voor het gebruik van eerlijke materialen zonder onnodige behandelingen of afwerkingen. De nieuwe materialen en toevoegingen werden bewust gekozen zonder in concurrentie te gaan met de bestaande elementen. Op die manier werd er een samenhang gecreëerd, zonder zaken te willen wegstoppen.
Technische zaken werden zichtbaar gelaten daar waar mogelijk was en er werd steeds voor de meest logische weg gekozen. De bewoners kozen ervoor om het verhaal en de geschiedenis van de woning zichtbaar te laten, elke ingreep had zijn reden. Dit zorgde voor een duidelijke leidraad binnen het ontwerp en binnen onze opdracht.
In het eisenpakket werd er gevraagd een thuis-werk-ruimte te voorzien omdat één van de bewoners zelfstandige is. Binnen dit idee kozen we ervoor een afgescheiden ruimte te voorzien die buiten de verticaliteit van de woning valt. Deze functie hoefde naar ons inziens niet rechtstreeks in contact te staan met de woonfuncties, visueel werd er wel een link gemaakt. De extra ruimte is zo ontworpen zodat de woning ook mogelijkheden heeft als gezinswoning waarbij er makkelijk een extra slaapkamer kan benut worden. Zo werden er ook technieken voorzien in deze “tuinkamer” zodanig dat indien er ooit beperkingen zouden optreden waardoor de trap een moeilijkheid wordt, er beneden kan geslapen worden.
Qua afwerking is het project duurzaam daar er geen overbodig materiaal werd gebruikt. De nodige wanden (bestaande voorgevel en buitenwanden) werden geïsoleerd zodanig dat de woning zonder grote ingrepen toch energetisch op punt staat.
U wilt zich aanmelden

voor de awards

Ontdek hieronder de registratieformulieren

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's