brecht & nele

atelier vens vanbelle

Details

Gent
2021
B100378
maarten vanbelle
info@vensvanbelle.be
0486657602
https://www.vensvanbelle.be/#brecht-and-nele
stabiliteit: Tim De Weert
Accepté
Projectomschrijving
Atelier vens vanbelle is er met deze rijwoning in geslaagd een plek te creëren die in contact staat met de buitenwereld, terwijl ze een cocon van rust biedt voor de bewoners. Sociaal en individueel lijken in elkaar over te vloeien terwijl ze beide overeind blijven.
Het groen van het achterliggende park wordt naar binnen getrokken, en een enorme vide zorgt voor een zee van licht.
Als architectuur gaat over beleving creëren, dan werd met dit project een levend mission statement gerealiseerd.
Deze rijwoning is uniek in tal van aspecten: out of the box zonder choquerend te zijn, origineel, toegankelijk tegelijk super leefbaar. Al deze kwaliteiten bundelen in één stadswoning is uiterst zeldzaam, daarom verdient deze woning ongetwijfeld de 3-2-1-Façade Award!
DE HANGENDE TUINEN VAN DE GENTSE BINNENSTAD

Brecht en Nele hebben 3 tienerkinderen. Ze kochten een meestergastwoning in een uniforme en beschermde huizenrij vlak bij hun voormalige woning. De woning ligt in een buurt die in volle ontwikkeling is nabij de Gentse Visserij, werd gekenmerkt wordt door zijn hoge plafonds en relatief grote ruimtes, en houdt het midden tussen een arbeiderswoning en een herenhuis. Ze konden zich meteen vinden in het decor van het Koningin Astridpark dat grenst aan de achterzijde van het perceel.
Het koppel vond het belangrijk om vanuit de keuken contact te hebben met het straatleven en de buren (waarmee ze een goede band hadden/hebben). Om de openheid niet ten koste te laten gaan van hun privacy vormden de architecten de gelijkvloerse verdieping om tot een bel-etage.
Het pand werd omgetoverd tot een gezonde, luchtige, duurzame, originele en inspirerende thuis met een duidelijke persoonlijkheid en een haalbaar prijskaartje. De kers op de taart is een gigantische vide, opgevat als een immer groene hangende binnentuin, ontworpen voor de vrouw des huizes die een uitgesproken plantenliefhebber is.
De woning van Brecht en Nele is uniek en beantwoordt perfect aan alle vereisten van de 3-2-1-façade award.
Door er een bel-etagewoning van te maken en de keuken aan de straatzijde te positioneren ontstaat er een boeiende interactie met de straat en de buurt, terwijl de woning meer naar achter toe heel veel rust en privacy uitstraalt. Het is een baken van groen en luchtigheid in een dense stedelijke omgeving.
De interactie met de straat en de buurt was een specifieke wens van de bouwheer en is, zeker in de huidige evolutie van individualisering en afzondering van de omgeving, een uniek gegeven.
De verouderde aanbouw werd gesloopt en vervangen door een hedendaagse uitbouw met plat dak en de allures van een serre: licht en transparant en overvloedig voorzien van groen. Het interieur van de woning vloeit naadloos over in de tuin en het achtergelegen park, waardoor er -heel atypisch voor een stadswoning- een heel luchiig en open geheel ontstaat.
De traphal werd opengemaakt tot in het dak en de veluxen zorgen er voor dat het zonlicht tot op het gelijkvloers binnen valt. Via binnenramen naar deze vide krijgen alle ruimtes in het hoofdvolume extra veel daglicht en rechtstreeks zonlicht, wat uniek is voor een rijwoning. Vanuit de aanpalende ruimtes kijkt men in een luchtige vide die rijkelijk voorzien is van allerlei planten. Hierdoor ontstaat een ruimtelijk zeer verrassend en boeiend geheel.
Het achtergelegen Koningin Astridpark moest absoluut deel uitmaken van de woonbeleving. Via de ontdubbelde zuidelijke achtergevel hebben de bewoners een onbelemmerd uitzicht op het groen. De dubbele constructie was nodig om het risico op oververhitting door directe zonlichtinval te beperken en draagt daar samen met een luifel toe bij. Ze markeert meteen ook een overdekte toegangszone aan de achterzijde en een greenhouse. Die tussenruimte verhoogt ook het gevoel van intimiteit en privacy ten opzichte van de buitenwereld en trekt het groen letterlijk naar binnen.

Intern contact is een rode draad in het nieuwe woonconcept, iets wat gerealiseerd kon worden dankzij de beschikbare ruimte, een enorme luxe voor een rijwoning. Overal heb je een luchtige indruk en zijn er interne verbindingen. De vide speelt hierin een hoofdrol, maar ook binnenramen maken deel uit van het open woonconcept. Overal word je getroffen wordt door licht en lucht en de vide met al zijn licht en groen is alomtegenwoordig. Ze wordt doorkruist door een open houten trap en balkonnetjes creëren de sfeer van mediterrane steegjes.
De basis van de woning is eenvoud in materiaalgebruik en constructie, waardoor het budget netjes onder controle werd gehouden.

De vloerplaat in de nieuwe aanbouw bestaat uit 1 massieve betonplaat die ter plaatse bekist werd met planken. De bovenzijde van deze betonplaat werd gepolierd en de technieken bevinden zich in dit dunne pakket.

De achtergevel werd ontdubbeld, en voorzien van een serrestructuur, waardoor er een energie-efficiënte gevel ontstaat die tegelijk ook heel karaktervol en typerend is voor dit project. Gecombineerd met spiegels oogt de achtergevel heel frèle, licht en uitnodigend.

De traphal is robuust en eenvoudig opgevat: geen franjes, gewoon eenvoudige en standaard houten elementen die samengevezen werden en zo een mooi en logisch geheel vormen met de bestaande trappenstructuur.

De keuken werd opgevat als een houten kiosk die contact houdt met de straat. De houten bekleding, de beglazing en het houten meubilair voelen heel warm, uitnodigend en vertrouwd aan.

De polierbeton op het gelijkvloers werd doorgetrokken naar buiten, en ook het zeshoekig terras midden in de tuin is in polierbeton uitgevoerd.

Het kleurgebruik doorheen de woning staat volledig in het teken van het gewenste lichteffect en de sfeer die de ruimtes moeten hebben om als gezellig en huiselijk ervaren te worden.
Een project met deze kwaliteiten dwingt respect af en is dus per definitie duurzaam. De verbouwing werd met respect voor het bestaande uitgevoerd. De kwaliteiten van de meestergastwoning werden geoptimaliseerd: de beschermde gevel werd in ere hersteld en de solide basis van het hoofdvolume werd geoptimaliseerd in functie van het totaalproject.
Deze basiskwaliteiten kunnen en zullen meerdere generaties overleven, waardoor er met een beperkt aantal middelen een maximaal resultaat geboekt kon worden. Hierdoor werd de CO-productie aanzienlijk gereduceerd, want wat je behoudt moet niet gesloopt en vervangen worden door nieuwe elementen en materialen. Doordacht omgaan met dit gegeven is per definitie duurzaam qua aanpak.

Ook de locatie van de woning is duurzaam: het was een bewuste keuze van de bouwheer om te investeren in een dense stedelijke omgeving waar alle voorzieningen om de hoek te vinden zijn. Hierdoor wordt de impact van verplaatsingen etc op lange termijn tot een minimum herleid.

Daarnaast voldoet de woning ook aan alle hedendaagse woon- en comforteisen: de buitenschil werd ruim geïsoleerd, er werden zonnepanelen geplaatst en er zijn een efficiënt verwarmings- en ventilatiesysteem (D+) geïmplementeerd.
Editie 2022

Bekijk de winnaars

Bekijk de winnaars van de 2022 editie van de Belgian Building Awards

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's