Nollekens

Carton123 architecten

Details

Leefdaal
2021
B400051
Joost Raes
info@carton123.be
023038883
http://www.carton123.be/index.php/projects/nollekens/
bureau Ranst (stabiliteit)
Accepté
Projectomschrijving
Verdichten van de dorpskern op een moeilijk terrein :
De oude boerderij op het perceel was in slechte staat en stond slecht geplaatst: vooraan op een hellend perceel waardoor de achterkant uitkeek op de heuvelrug en het binnen donker was. We schoven de nieuwe woningen twintig meter achteruit, 'duwden' ze in de heuvel en draaiden tot slot de klassieke indeling om. Je komt hier binnen in de kelder, daarboven zitten de slaap- en badkamers en helemaal bovenaan de leefruimtes met een prachtig uitzicht over de velden.

Twee driegevelwoningen waarvan de achtergevel grotendeels in de grond zit (vooraan 3 niv, achteraan 1); geen eenvoudige randvoorwaarde. Desondanks werd er een enorme ruimtelijke kwaliteit in de woningen gerealiseerd. Door de positie van de open trap en het systeem van de split-levels valt het daglicht diep in de woningen binnen.
Een vervallen boerderijtje aan de rand van Leefdaal. Een lange gevel in de oksel van de straat. De tuin loopt op en kent een enorm hoogteverschil, bovenaan lonkt een prachtig vergezicht. De bouwheer kocht aanvankelijk het perceel voor een vrijstaande eengezinswoning. Maar het werd al snel een principiële kwestie : met bouwterreinen op wandelafstand van de dorpsschool wordt niet gemorst. Twee driegevelwoningen kwamen in de plaats : verdichting op schaal van de dorpskern.

We geven de woningen een duwtje, de helling in, en overbruggen het niveauverschil van meer dan 6 meter met split-levels. Op het gelijkvloers : inkom en een atelier dat kan dienst doen als garage of speelruimte (beglaasde poorten !). De verdieping erboven telt slaapkamers, waarbij de badkamers achteraan nog ondergronds zitten. De royale leefruimte onder de nok richt zich volledig naar het weids uitzicht. Om bovenaan te eindigen met een kamer die flexibel kan ingezet worden (vb. gastenkamer). Genereus en toch aanpasbaar.
Twee driegevelwoningen waarvan de achtergevel grotendeels in de grond zit (vooraan 3 niv, achteraan 1); geen eenvoudige randvoorwaarde. Het hoogteverschil losten we grotendeels op met splitlevels: veel halve verdiepingen die dankzij een open traphal vloeiend in elkaar overlopen. Zo voelen de woningen veel minder verticaal aan dan je zou denken. Het lijkt soms haast één grote open ruimte. We wisselden die openheid – van onder meer de keuken – heel bewust af met intiemere ruimtes. Want ook die heb je nodig in een huis.

De huizen zitten vol verrassingen en slimme vondsten. Zo hamerden we op een garage met glazen deuren én verwarming. Zodat je die ook kan gebruiken als atelier, kantoor, praktijkruimte of speelkamer gebruiken. Een optimalisatie van de bebouwde vierkante meters, want de auto blijft doorgaans toch op de oprit. Ook helemaal boven, naast de living, tekenden we nog een polyvalente ruimte die flexibel kan ingezet worden, bv als gastenkamer, maar die momenteel ook dienst doet als thuiswerkplek.

Wie goed zoekt, komt een hoop verborgen plekjes tegen.
Zoals bijvoorbeeld in de rechterwoning een speelmezzanine in een van de kinderkamers. Maar de spectaculairste is het bovenste verdiep, dat je met een trapladdertje bereikt vanuit de logeerkamer. Noem het een kraaiennest, een uitkijktorenkamertje of een wildkijkhut. Feit is dat dit de rustigste plek van het hele huis is. En je hebt het beste uitzicht over het landschap. Overbodig om te zeggen dat hier een verrekijker staat.
De rechterwoning werd gebouwd voor de broer van Joost, één van de vennoten van Carton123 architecten, wat het een heel persoonlijk project maakt.

Voor de andere troeven verwijzen we graag naar de antwoorden bij de overige vragen.
De voorgevel is een zorgvuldige compositie van rode baksteenvlakken in combinatie met rood gepigmenteerd zink en rood beton.
Het gevelontwerp zet de kijker op het verkeerde been, de scheiding tussen beide woningen ligt niet ter hoogte van de niveausprong van het dak, maar ter hoogte van de regenafvoer. Een klein en grappig detail dat aantoont hoe we steeds de raaklijn opzochten tussen het ontwerp van beide woningen als één geheel, maar ze tegelijkertijd benadrukken als zelfstandige woningen.
De afgeschuinde hoek breekt de anders zeer brede gevel. Achter de opgemetselde claustra’s zitten vensters verborgen. De bakstenen 'schermen' bieden privacy en veiligheid: je kan zonder risico de ramen laten open staan op alle verdiepingen.
- Er werd bewust gekozen voor woningen waar geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. De huizen zijn energieneutraal dankzij onder meer zonnepanelen, een warmtepomp en een thuisbatterij.
- Omdat de leefkeukens pal op het zuiden gericht zijn, tekenden we een ruime oversteek van het dak die fungeert als luifel die ’s zomers de zon tegenhoudt. Zo wordt de nood aan actieve koeling vermeden. Door de positie van de slaapkamers in de flank van de helling blijven ook deze steeds koel in de zomer.
- De voortuin werd aangelegd als microbos van lokale soorten dat zoveel mogelijk regenwater kan opnemen en er dus minder afloopt naar het riool.
- Ook de ligging vinden we cruciaal. De woningen bevinden zich op wandelafstand van het dorp met een school, bakker, supermarkt en alle voorzieningen die je dagelijks nodig hebt.
Editie 2022

Bekijk de winnaars

Bekijk de winnaars van de 2022 editie van de Belgian Building Awards

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's