House VMVK II

dmvA architecten

Details

Algemene informatie
Mechelen
https://www.dmva-architecten.be/nl
https://www.dmva-architecten.be/nl/projecten/house-vmvk-ii
Ontwerpteam dmvA: Tom Verschueren, David Driesen, Nina Dalla, Kobe Garmyn
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Project
In een groene doodlopende straat nabij Mechelen woonde de bouwheer oorspronkelijk in House VMVK I, een eerder project van dmvA. Deze woning heeft de kwaliteiten van een loft met een privaat gevoel. Na 10 jaar snakte de bouwheer ernaar om meer in connectie met de natuur te leven. Bij toeval werd aan de overkant van de straat een villa met een grote levendige tuin verkocht. De witte villa uit de jaren ’60 voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen op gebied van comfort en had weinig contact met het omliggende park. De bouwheer kocht ze en schakelde opnieuw dmvA in voor een verbouwing waarbij maximaal werd ingezet op de beleving van de omliggende natuur.
De bestaande woning is omwikkeld met een stapeling van betonnen vloerplaten die als een zwevende spiraal rond de woning slingeren, een promenade architecturale als het ware. Men komt binnen langs de ondergrondse carport via de inkomdeur in het midden van de woning. Vandaar start een spiraal langsheen alle plekken in het huis. De hoogtegraad van de betonnen plateaus is evenredig met de hoeveelheid nood aan privacy per ruimte.
Het dak is structureel opgebouwd met contrasterende verniste houten draagbalken ten opzichte van het zwarte dak. De woning wordt omgeven met een glazen gevel en er werden patio’s gecreëerd met inheemse beplanting. Het resultaat is een rustige open woning met verschillende zichtlijnen en een ultieme beleving van de omringende groene rijkdom. De architectuur is vrijwel onzichtbaar omdat het opgaat in de natuur.
De woning is tot stand gekomen binnen drie duurzame hoofdlijnen. Eerst en vooral werd er van de bestaande villa zoveel mogelijk bewaard en verwerkt in het ontwerp. Het volume blijft wit en wordt door glas omhuld. Daarnaast wordt de impact op de grond minimaal gehouden door de uitbreidingselementen op een betonnen plateau te laten zweven en zo de grond te vrijwaren. Op het plateau werd de bouwstructuur opgetrokken met hout. Het houtskelet is volledig demonteerbaar en circulair.
De kelder en de gelijkvloerse verdieping van de witte villa zijn bewaard & gerenoveerd en dienen als basis van de verbouwing en uitbreiding. Het bestaande volume is wit gebleven en de nieuwe toevoegingen werden in het zwart uitgevoerd, zodat er aan de achtergevel een gelaagdheid ontstaat. Het architecturale ontwerp is gebaseerd op de drie volgende sleutelbegrippen: de omarming van licht, de absolute beleving van de omliggende natuur en de terugkeer naar de basis. Hierbij was het voor de bouwheer belangrijk dat het huis bestaat uit verschillende plekken in plaats van een loftgevoel.
Editie 2022

Bekijk de winnaars

Bekijk de winnaars van de 2022 editie van de Belgian Building Awards

Ontdek de foto's

van vorige edities

Klik hieronder en bekijk de foto's