G1609

GAFPA

Details

Ninove
2022
B100219
Floris De Bruyn
floris@gafpa.net
+32 (0)9 225 00 32
https://www.gafpa.net/g1609/
MATTHENG Ingenieur Stabiliteit TECH3 Ingenieur Technieken
Accepté
Description du projet
De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom in Ninove wordt herbestemd tot woning. Een lichte staalstructuur wordt tegen de oostelijke wand geschoven en maakt de royale ruimte bewoonbaar.
Twee geprofileerde stalen tussenvloeren kragen uit over een portiekstructuur op de middenas van de kapel. Ze worden precies bijgesneden door het halfronde koor, de oude voordeur en een ranke spiltrap die de verschillende verdiepingen verbindt.
Een enkele nieuwe deuropening in het koor breekt het gesloten karakter van de kapel open en kijkt breed uit over de achterliggende velden.
Het project is uniek in meerdere opzichten. De reconversie zorgt er voor dat een belangrijk stuk erfgoed kan behouden worden. Omgaan met het bestaande is essentieel als duurzaamheidsstrtegie. Na overleg met de dienst erfgoed is er gekozen voor een hedendaagse aanpak om een woning onder te brengen in de Kapel. De beschikbare ruimte is zeer efficiënt ingericht met compacte kamers die ruimtelijk verbonden zijn door middel van een vide.
De footprint van de kapel is gerespecteerd en het bestaande groen gevrijwaard.
Een buffertank zorgt voor de stockage van regenwater. Sanitair en wasmachine zijn hierop aangesloten. Het overtollige water wordt geinfiltreerd. Een noodoverloop is aangesloten op een natuurlijke gracht rondom het veld.
Schil
Afgezien van het meubilair is er uit de oorspronkelijke kapel niets verwijderd. Het originele volume is dus intact, één bijkomende opening geeft zicht op het landschap en zorgt voor een tweede ontsluiting. De originele tegels zijn gereinigd en opnieuw geplaatst als nieuwe vloer. Alle bestaande elementen zijn dus herbruikt of gerestaureerd.
Op maat gemaakte voorzetramen aan de binnenzijde zorgen voor een continue winddichte schil met het behoud van de originele glas in loodramen.

Invulling
Het opzet van de rationele staalstructuur volgt het principe van een intelligente casco en is aanpasbaar en dus flexibel in te richten in de toekomst. Het geheel is demontabel en bestaat uit standaard staalsecties. Zelfs de vloerafwerking bestaat uit droog gemonteerde houten vezelplaten met vloerverwarming in een kliksysteem. Geen lijmen zijn gebruikt.
De ingreep is bijgevolg compleet reversibel en er zijn geen niet herbruikbare restmaterialen.
Off Grid
Het project is volledig off grid op een electrisch voeding na. Een BEO veld op geothermie zorgt in combinatie met een warmtepomp voor de klimatisatie van de ruimte. Het verwarmingssysteem bestaat uit vloerverwarming zowel op gelijkvloers als de eerste verdieping. De verdieping onder dak is voorzien van lage-temperatuur radiatoren. De woning is uitgerust met een ventilatiesysteem D met bijkomende zonnepanelen.

Edition 2022

Voir les gagnants

Découvrez les gagnants de l'édition 2022 des Belgian Building Awards

Découvrez les photos

des éditions précédentes

Cliquez pour voir les albums